Litomyšl: Kronika města 2018

56 Retrospektivní výstava Vladimíra Vícha v městské galerii Litomyšl, moje město – právě tak se jmenovala retrospektivní výstava Vladimíra Vícha, která byla od začátku února do začátku dubna k vidění v domě U Rytířů. Představila múzu a nekončící inspiraci jednoho města v činnosti známého litomyšlského výtvarníka. Tvorba perokreseb a maleb městských zákoutí plných klidu a melancholie totiž naplňuje život Vladimíra Vícha až do současnosti. K vidění však byly i realizace z oblasti propagační grafiky mimo jiné pro národní podnik Vertex či Smetanovu Litomyšl. Gastroslavnosti Již posedmé se letos na Smetanově náměstí sešli gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci potravin, aby vzdali hold Magdaleně Dobromile Rettigové. Letošní Gastroslavnosti připadly na 19. a 20. květen. V měsíčníku Lilie organizátoři Gastroslavností napsali: „V Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové nalezneme kapitolu „Pečité“. A právě ty, společně se sedlinami, se staly tématem letošního sedmého ročníku Gastroslavností. Mají se tedy na co těšit milovníci jídla připraveného rozličnými způsoby. Rettigová ve své kuchařce nabízí řadu receptů na pokrmy z mas jatečních, z drůbeže i zvěřiny v té nejtradičnější úpravě. Zdánlivě jednoduchému pečení však předchází pečlivá příprava masa, jeho naložení, špikování a po dokonalém upečení do měkka pak přichází mistrovské zapracování výpeku do lahodné omáčky. Také „sedliny“ neboli rosoly a sulcy jsou vždy spojeny s masem, kde základem je želatina z klihových součástí nožiček a kůží. Výsledný produkt však může být slaný i sladký, ve formě masitého nebo vaječného předkrmu, stejně jako nápaditého dezertu. Na něm je možno představit skutečné lahůdkářské nebo cukrářské umění, fantazii a výtvarnou kreativitu.“ 17 Gastroslavnosti nabídly řadu oblíbených akcí – soutěž o nejlepší svíčkovou, o nejlepší bábovku, „O kotlík starosty Litomyšle“, nechybělo živé vysílání rozhlasového pořadu Tobogán s Alešem Cibulkou na téma svatební gastronomie, jehož hosty byli Naďa Konvalinková a Petrik Rozehnal. Podobně jako v předchozích letech se do Gastroslavností zapojily školní jídelny Scolarest, které v týdnu před festivalem nabízely vždy alespoň jeden chod připravený v duchu motta a tématu Gastroslavností. Stejně tak se v Rettigovce konala výtvarná soutěž žáků základních škol, tentokrát s názvem O Magdaleně a selátku. Gastroslavnosti však přinesly také několik novinek. Jednou z nich bylo tzv. Menu podle Rettigové, které vycházelo z Gurmánské pouti minulých ročníků. Cílem bylo, aby týden před gastrofestivalem i ve festivalovou sobotu vařily místní restaurace menu inspirované M. D. Rettigovou. Strávníci se také mohli zapojit do soutěže o večeři v Café Imperial, pražské restauraci Zdeňka Pohlreicha. Další novinkou byl netradiční průvod k hrobu Magdaleny Dobromily Rettigové. Ten vyrazil v sobotu 19. května od hlavního pódia na Smetanově náměstí, v jeho čele šli bubeníci LosHrncos (místo bubnů měli hrnce na vaření). 17 Bisová, Jana: Gastroslavnosti M. D. Rettigové 2018. In: Lilie. Ročník XXVIII., číslo 5, s. 11.

RkJQdWJsaXNoZXIy NDc5MjU=