Vrchol houbařské sezóny pojala restaurace Veselka ve velkém stylu. Věnovala mu celý víkend 15. a 16. října. V sobotu mohli zájemci navštívit výstavu hub v přilehlém sále, kde byl přítomný pan Randa, mykologický odborník z klubu v Chocni a jeho kolegové a kolegyně z tohoto klubu. Bylo možné si zde prohlédnout na 150 druhů hub jedlých i nejedlých. Součástí výstavy byly i různé druhy zavařenin z hub, čalamády, sušené houby, jednodruhové i směsi
Pan Randa a jeho kolegové jsou opravdu velkými nadšenci mykologie a velice ochotní lidé. Rozdávali rady každému, kdo přišel a jevil o ně zájem. Vášnivě diskutovali o různých druzích hub, kde rostou nejvíce a v jakém období a jak houby co nejlépe upravovat, samozřejmě jen ty jedlé. Výstava v takovémto rozsahu se v Litomyšli konala poprvé. Součástí výzdoby sálu byly i práce na téma houby z Mateřské školy Sedliště.
O tom, jak lze houby upravovat a jaké jsou chuťově při různém zpracování, se mohli návštěvníci přesvědčit na vlastní žaludky v restauraci. Nabízely se i takové delikatesy jako mozeček z pýchavek či přírodní řízečky z bedel a růžovek.
Doufáme, že se z této události stane tradice a budeme ji moci opakovat každý rok na konci houbařské sezóny.
Mykologové na Veselce (formát jpg, velikost 132,2 KB)
Text a foto Jiří Kohák